Як допомогти підлітку професійно самовизначитись

Як допомогти підлітку
 професійно самовизначитись

Професійне визначення, з точки зору психології, тісно пов’язане із особистісним та життєвим самовизначенням. При здійсненні такого самовизначення потрібно спиратися на знання про власну особистість, на поради психологів, педагогів. Питання професійного визначення стає надзвичайно актуальним у підлітковому віці. Інтерес до професії у більшій мірі породжується знайомими та батьками. На цьому етапі важливо надати юній особистості допомогу при вирішенні такого важливого питання.

Поради батькам.

1.       Слід пам’ятати  про направленість на дитину – головне не дорослий з його програмами та планами, а дитина з її особливостями, інтересами і потребами.

2.       Надавати підліткам працювати в таких сферах діяльності, де вони можуть проявити себе з найкращого боку, реалізувати власний потенціал.

3.       Необхідно стимулювати процес становлення практичних умінь, які потрібні для удосконалення професійних навичок.

4.       З метою допомоги при професійному визначенні користуватися таким планом дій:

•      Ознайомитись з інформацією про світ професій і визначити сферу діяльності, яка цікавить;

•      Вивчити самого себе, скласти уявлення про свої інтереси, нахили, здібності;

•      З’ясувати чи немає медичних протипоказань для обраної  професії;

•      Знайти можливість познайомитись з представниками обраної професії, дізнатися,  в якому навчальному закладі можна одержати відповідну кваліфікацію;

•      З’ясувати, чи користується дана професія попитом на ринку праці.

•      Користуватися при виборі професії формулою: « Хочу – Можу - Треба».  «Хочу» - це те, що приваблює в професії; «Можу» - це здібності, можливості, стан здоров’я, потрібний для даної професії, а «Треба» - попит на обрану професію на ринку праці.